next scroll down
ο ελληνικός Νεροβούβαλος
μια ελεύθερη καρδιά...
Μια… ελεύθερη καρδιά, ο ελληνικός νεροβούβαλος μετοίκησε στην Ελλάδα χάρη στον Ξέρξη, που τον μετέφερε μαζί με τις προμήθειες του στρατού του διασχίζοντας το Στρυμόνα. Είναι ζώο που δεν περιορίζεται αλλά βόσκει ελεύθερο στις όχθες της λίμνης.
Στους αιώνες που πέρασαν έσωσε από την πείνα, τους ντόπιους πληθυσμούς με το κρέας και το γάλα του. Από το 1950 οι ολλανδικές αγελάδες κλέβουν την παράσταση κι ο νεροβούβαλος παραμελείται. Ο πληθυσμός του μειώνεται, το κρέας του υποτιμάται. Έπρεπε να συμβούν τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες και τις τρελές αγελάδες για να ξανά ανακαλυφθεί η σιγουριά και αγνότητα του περιφρονημένου βουβαλίσιου κρέατος.
ένα ιδιαίτερο ζώο...
Ο ελληνικός νεροβούβαλος, φυλή απειλούμενη και προστατευόμενη σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, είναι ιδιαίτερο ζώο.
Ζει σε κοπάδια και πάντα ελεύθερος, για αυτό το βουβαλίσιο κρέας είναι εγγυημένα ελευθέρας βοσκής. Σκοτεινό βλέμμα, σκούρο χρώμα, δένει μοναδικά με τα υπέροχα, απόκοσμα, παραλίμνια τοπία, όπου συμβιώνει με ιδιαίτερα είδη πουλιών και ζώων ενώ καλείται για δεύτερη φορά να στηρίξει το ντόπιο πληθυσμό με την εκμετάλλευση του κρέατός του.
το οικοσύστημα...
Στο δάσος γύρω από τη λίμνη συναντούμε 276 καταγεγραμμένα είδη πουλιών, το 68% των ειδών της χώρα μας.
Από αυτά τα 70, όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος, η λαγγόνα, ο νυκτοκόρακας, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα, ο μαυροπελαργός και όλοι οι τσικνιάδες, θεωρούνται σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις πολλές μεταβολές που ακολούθησαν και κατέληξαν στη μείωση τόσο της στάθμης του νερού, όσο και της έκτασης της λίμνης, η ομορφιά του τοπίου, η ποιότητα του οικοσυστήματος, η ευφορία του εδάφους παραμένουν αναλλοίωτα, δίνοντας προστασία σε περισσότερα από τριάντα είδη ψαριών, όπως ο κυπρίνος (γριβάδι), το χέλι, η πεταλούδα, ο γουλιανός κ.τ.λ.Αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά όπως το τσακάλι, ολύκος, η αγριόγατα, ο λαγός, η αλεπού, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο ασβός κ.τ.λ., ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Εδώ ανακαλύπτουμε κοπάδια από τον ελληνικό νεροβούβαλο, που ενώ κινδύνευε με αφανισμό, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, όχι απλά διασώθηκε αλλά έδωσε νέα πνοή στην κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής.