top of page
βουβαλίσιο κρέας, βουβαλισιο κρεασ, βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, Μπόρας

με σεβασμό...

next scroll down

η ιστορία μας - η εταιρεία σήμερα - η φιλοσοφία μας

βουβαλίσιο κρέας, βουβαλισιο κρεασ, βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, Μπόρας

η ιστορία μας...

Η εταιρεία μας είναι μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στην κτηνοτροφία από το 1987.

 

Το 1996 εμφανίστηκε το διατροφικό σκάνδαλο με τις τρελές αγελάδες και στη συνέχεια το 2008 το σκάνδαλο με τις διοξίνες σε χοιρινό κρέας, αυτό είχε σαν συνέπεια να αναζητήσουμε τη παραγωγή κρέατος από τα βουβάλια που ήδη υπήρχαν στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης από τα αρχαία χρόνια. Μέχρι τότε το βουβαλίσιο κρέας είχε εξοστρακιστεί από τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα για μεγάλη παραγωγή. Η πρώτη προσπάθεια μεταποίησης βουβαλίσιου κρέατος έγινε το 2001 με αρνητικά όμως αποτελέσματα.

 

Το κρέας των Βουβαλιών ήταν υποδεέστερο ποιοτικά γιατί τα ζώα δεν τρεφόντουσαν σωστά μέχρι τότε παρά μόνο με χόρτα της λίμνης και δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί βοσκότοποι στην ευρύτερη περιοχή ή δεν είχαν πρόσβαση σε όσους υπήρχαν καθώς τους εκμεταλλευόντουσαν για την εκτροφή αγελάδων. Με μεγάλη προσπάθεια οι αδερφοί Μπόρα κατάφεραν να δημιουργήσουν κοπάδια και να πείσουν κάποιους κτηνοτρόφους να ασχοληθούν σοβαρά με την εκτροφή του ελληνικού νεροβούβαλου.

 

Μετά από σύντομο διάστημα τα ζώα μπορούσαν να παράγουν πλέον ένα ποιοτικό κρέας που σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν ανώτερο από όλα τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα. Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά κυρίως πολύ χαμηλότερα λιπαρά ακόμη και από το κρέας του κοτόπουλου είναι τα βασικά του διατροφικά χαρακτηριστικά που το κάνει μέχρι και σήμερα ανώτερο ποιοτικά.

 

Το 2004 δημιουργήσαμε το πρώτο συσκευασμένο προϊόν με βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, τον παραδοσιακό βουβαλίσιο καβουρμά. Ένα προϊόν που έκανε μεγάλη εντύπωση στην εγχώρια αγορά αποσπώντας πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς και αφήνοντας έκπληκτους τους καταναλωτές αλλά και τους αναγνωρισμένους σεφ με την ξεχωριστή του γεύση αλλά και τη διατροφική του αξία.

Έτσι σιγά σιγά δημιουργήσαμε ένα δίκτυο παραγωγών που εκτρέφουν τον ελληνικό νεροβούβαλο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η εταιρεία μας η οποία σαν πρωτοπόρος κατέχει ηγετική θέση σε όλη την Ελλάδα στην παραγωγή, τυποποίηση και επεξεργασία ελληνικού βουβαλίσιου κρέατος.

η εταιρεία μας σήμερα...

Η εταιρεία μας είναι μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στην κτηνοτροφία από το 1987 όπου και δημιουργήθηκε η Οικογενειακή Φάρμα Μπόρας.

 

Το 2001 η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την παραγωγή και μεταποίηση του κρέατος από τον ελληνικό νεροβούβαλο της περιοχής καθοδηγώντας, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας κτηνοτρόφους της περιοχής στη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την εκτροφή ελληνικών νεροβούβαλων.

Σήμερα η εταιρεία μας διαθέτει ένα σύγχρονο εργαστήριο στη περιοχή της λίμνης Κερκίνης που παράγει παραδοσιακά προϊόντα με βουβαλίσιο αλλά και χοιρινό κρέας από την φάρμα μας συνεχίζοντας την προσπάθεια για ελληνικά ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Τα προϊόντα μας ταξιδεύουν καθημερινά σε περισσότερα από 500 σημεία πώλησης και η παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά αφού σήμερα υπάρχουν συνολικά 7000 έως 10.000 ζώα σε ελεγχόμενες και σύγχρονες φάρμες.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ζώων σε σχέση με το παρελθόν αλλά ο μικρός αριθμός σε σχέση με άλλα βοοειδή καθιστούν το κρέας του ελληνικού νεροβούβαλου πολύτιμο και μοναδικό!!!

 

Η εταιρεία μας κατέχει ηγετική θέση καλύπτοντας με τα προϊόντα της από βουβαλίσιο κρέας το 90% της εγχώριας ζήτησης. Η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος οφείλεται στη σωστή διαχείριση των ζώων και στα κίνητρα που δίνει η εταιρεία μας σε παραγωγούς μέσω της συμβολαιακής κτηνοτροφίας να αναπτυχθούν και να συμμετέχουν σε ένα βιώσιμο σχήμα παραγωγικής διαδικασίας.

 

Σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης και πλαισιωμένο από τις φάρμες των παραγωγών η εταιρεία μας παράγει πιστοποιημένα προϊόντα από ελληνικό βουβαλίσιο κρέας σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τροφίμων εφαρμόζοντας το πρότυπο ΕΝ ISO 22000:2018 - Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας.

βουβαλίσιο κρέας, βουβαλισιο κρεασ, βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, Μπόρας
βουβαλίσιο κρέας, βουβαλισιο κρεασ, βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης, Μπόρας

η φιλοσοφία μας...

Σεβασμός στον άνθρωπο και στη φύση…

Ενεργώντας με αυτή τη φιλοσοφία η εταιρεία Μπόρας εξελίχθηκε με βάση την αυστηρή εφαρμογή όλων των αρχών πιστοποίησης ποιότητας και ασφάλειας. Εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 22000:2018 και Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας.

 

Σε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρεάτων η Μπόρας παράγει εξαιρετικά προϊόντα, που έχουν παντού οπαδούς.

 

Με την αδιάλειπτη παρακολούθηση των ζωικών πληθυσμών, από τη γέννηση ως τη σφαγή τους, χάρη στη συνέπεια του επιλεγμένου επιστημονικού και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, εξασφαλίζεται σε κάθε στάδιο η σωστή διαδικασία παραγωγής. Το προσωπικό μας συνεχώς μετεκπαιδεύεται σε κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σε θέματα τεχνολογιών παραγωγής. Παράλληλα, χάρη στην ιχνηλασιμότητα, εξασφαλίζουμε την εμπεριστατωμένη παρακολούθηση κάθε ζώου, μέσω του προγράμματος GL1 TRACE.

 

Η βασική αρχή όμως της εταιρείας είναι η σωστή χρήση των βιώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση των αποβλήτων καθώς και ελεγχόμενη εκμετάλλευση των ζώων της περιοχής έτσι ώστε τα ζώα να ζουν σε ελεύθερο περιβάλλον και σε ιδανικές συνθήκες καθώς δεν είναι επιλογή η εντατική αλλά η εκτατική εκτροφή.

 

Η εκτατικού τύπου κτηνοτροφία των ζώων κατέχει σημαντική θέση στην προστασία της φύσης, ιδιαίτερα σε περιοχές δύσβατες για τον άνθρωπο και τις μηχανές. Η εκτροφή βοοειδών και ειδικά του ελληνικού νεροβούβαλου συνιστά έτσι προστασία απέναντι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην ερήμωση της υπαίθρου και σε ό,τι θα μπορούσε να απειλήσει την ομορφιά και την βιωσιμότητα του τοπικού οικοσυστήματος.

bottom of page