next scroll down
η υπέροχη λίμνη Κερκίνη - η ιστορία της λίμνης - το οικοσύστημα
Η υπέροχη λίμνη Κερκίνη...
Γύρω από τα νερά της απλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος, που δημιουργήθηκε και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει αυτή. Η υπέροχη λίμνη Κερκίνη. Άνθρωποι, ζώα, φυτά ζουν μαζί, αλληλοστηρίζονται, αλληλοεξαρτόνται, αλληλοσυμπληρώνονται. Έτσι είναι η φύση.
Σε απόσταση 45 km δυτικά των Σερρών και δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, η λίμνη συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών καιπεριηγητών που επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα μοναδικά τοπία, τα σπάνια είδη ζώων, φυτών και πουλιών σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Ελλάδα και Ευρώπη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, την Ελληνική Νομοθεσία και την Οδηγία της Ε.Ο.Κ. 79/409.
η ιστορία της λίμνης...
Η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στο σημείο που απλωνόταν το έλος“Μπούτκοβο”, ό, τι απέμεινε από την αρχαία λίμνη Πρασιάδα. Τα έργα που ξεκίνησαν από την εταιρεία Monks-Ulen το 1928-1936 και ολοκληρώθηκαν από το Ελληνικό κράτος.
Ένα μεγάλο έργο που για να ολοκληρωθεί η λίμνη έπρεπε να δημιουργηθούν αναχώματα, να κατασκευαστεί φράγμα, να αποξηρανθεί η παρακείμενη λίμνη του Αχινού, ενώ ανοίχτηκαν διώρυγες άρδευσης και δίκτυο τάφρων για την άρδευση των χωραφιών και την αναχαίτιση των χειμάρρων. Το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική πνοή ζωής για τον τόπο. Πέρα από ένα τεχνητό αποταμιευτή νερού, δημιουργήθηκε ένας υπέροχος υδροβιότοπος, που έγινε καταφύγιο πολλών ζώων και φυτών.
το οικοσύστημα...
Στο δάσος γύρω από τη λίμνη συναντούμε 276 καταγεγραμμένα είδη πουλιών, το 68% των ειδών της χώρα μας.
Από αυτά τα 70, όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος, η λαγγόνα, ο νυκτοκόρακας, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα, ο μαυροπελαργός και όλοι οι τσικνιάδες, θεωρούνται σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις πολλές μεταβολές που ακολούθησαν και κατέληξαν στη μείωση τόσο της στάθμης του νερού, όσο και της έκτασης της λίμνης, η ομορφιά του τοπίου, η ποιότητα του οικοσυστήματος, η ευφορία του εδάφους παραμένουν αναλλοίωτα, δίνοντας προστασία σε περισσότερα από τριάντα είδη ψαριών, όπως ο κυπρίνος (γριβάδι), το χέλι, η πεταλούδα, ο γουλιανός κ.τ.λ.Αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά όπως το τσακάλι, ολύκος, η αγριόγατα, ο λαγός, η αλεπού, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο ασβός κ.τ.λ., ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Εδώ ανακαλύπτουμε κοπάδια από τον ελληνικό νεροβούβαλο, που ενώ κινδύνευε με αφανισμό, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, όχι απλά διασώθηκε αλλά έδωσε νέα πνοή στην κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής.