top of page

Βουβαλίσιο φιλέτο Κερκίνης με πουρέ κάστανο και σάλτσα κρασιού.

συνολικός χρόνος

χρόνος μαγειρέματος

Άτομα 

βαθμός δυσκολίας

3,5 ώρες

2,5 ώρες

6

για έμπειρους

Σχετικά με τη συνταγή

Το Βουβαλίσιο φιλέτο Κερκίνης αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα κομμάτια βουβαλίσιου κρέατος και αν μαγειρευτεί σωστά θα σας ενθουσιάσει!!! Η συνταγή που ακολουθεί θα δώσει μεγάλη αξία στο εορταστικό σας τραπέζι και σίγουρα θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας…

Υλικά :

  • Για το Βουβαλίσιο φιλέτο : 

    • 1,5 κιλό περίπου ολόκληρο βουβαλίσιο φιλέτο ΜΠΟΡΑΣ.

    • 125 gr φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο ή αγελαδινό

    • 2 κσ. ελαιόλαδο.

    • φρέσκο θυμάρι

    • αλάτι, πιπέρι.

     

    Για τον πουρέ κάστανο :

    • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες.

    • 500 γραμ. κάστανα.

    • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα.

    • 150 γραμ. φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο ή αγελαδινό

    • λίγο αλάτι.

     

    Για την σάλτσα :

    • 80γρ. φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο ή αγελαδινό

    • 2 ποτήρια κρασί ημίγλυκο

    • 250 ml ζωμό κρέατος (ή φρέσκο κύβο διαλυμένο σε ζεστό νερό)

    • 1 ξυλάκι κανέλας

    • 1 φέτα πορτοκάλι

    • 1 κ.γ. μπαλσάμικο με μέλι

    • λίγο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Για τον πουρέ κάστανο: 

  1. Καθαρίζουμε τα κάστανα από τον έξω φλοιό τους (τον σκληρό) και κατόπιν τα βράζουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει ο μέσα φλοιός.

  2. Αφού τα στραγγίσουμε και τα καθαρίσουμε καλά τα βάζουμε πάλι να βράσουν αυτή τη φορά όμως με λίγο ζωμό από κρέας ή προσθέτουμε ένα έτοιμο φρέσκο ζωμό σε συσκευασία. Αφού βράσουν καλά, τα περνάμε από μηχανή του πουρέ και ξαναβράζουμε για λίγο το μείγμα προσθέτοντας το μισό βούτυρο και το γάλα.

  3. Στη συνέχεια, βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες σε σιγανή φωτιά και προσέχουμε να μην λιώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίσουν καλά.

  4. Περνάμε τις πατάτες από το μύλο των λαχανικών και τις προσθέτουμε στο μίγμα με τα κάστανα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα.


Για το βουβαλίσιο φιλέτο: 

  1. Βγάζουμε το βουβαλίσιο φιλέτο από το ψυγείο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για τρόφιμα.

  2. Το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 εκατοστών περίπου.

  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλικό χερούλι (για να μπορεί να μπει στο φούρνο αν το θέλετε καλοψημένο) προσθέτουμε το βουβαλίσιο βούτυρο και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο και λίγο πριν προσθέσουμε το φιλέτο δυναμώνουμε την φωτιά.

  4. Σοτάρουμε γρήγορα από όλες τις πλευρές γυρνώντας ανά 1 λεπτό και περιχύνοντας με ένα μεγάλο κουτάλι το βούτυρο και στην επάνω επιφάνεια κάθε φιλέτου. Για μέτριο ψήσιμο υπολογίστε 5 λεπτά στο σύνολο για κάθε φιλέτο. Για καλοψημένο σοτάρουμε για 3 λεπτά και ύστερα τοποθετούμε το τηγάνι με το φιλέτο σε προ θερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 7 λεπτά περίπου στους 240οC γυρνώντας το φιλέτο στον μισό χρόνο.

  5. Βγάζουμε το φιλέτο, το αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε καλά σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

 

Για την σάλτσα κρασιού: 

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το βοδινό ζωμό μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τόσο ώστε να μειωθεί στο μισό. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφού κάψει καλά προσθέτουμε το κρασί, τη φέτα πορτοκάλι, το ξυλάκι κανέλας, λίγο αλάτι και πιπέρι.

  2. Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το μπαλσάμικο και αφήνουμε ανακατεύουμε καλά.

  3. Μεταφέρουμε το μίγμα στη κατσαρόλα με το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να αφρίζει.

  4. Στη συνέχεια ή ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό καπάκι μέχρι να δέσει καλά και να πήξει η σάλτσα ή προσθέτουμε λίγο κορν φλαουερ που έχουμε διαλύσει προηγουμένως σε λίγο νερό και έτσι η σάλτα θα πήξει πιο γρήγορά.

  5. Σας προτείνουμε όμως να κάνετε υπομονή και να τη δέσετε με τον πρώτο τρόπο. Μόλις η σάλτσα δέσει και όσο ακόμη είναι στη κατσαρόλα προσθέστε λίγο τρίμμα από φλούδα πορτοκαλιού και μερικές σταγόνες λεμόνι.

  6. Μέχρι να σερβίρουμε προσθέτουμε τη σάλτσα σε ένα μπώλ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

  7. Σερβίρετε στο πιάτο τοποθετώντας πρώτα το πουρέ κάστανου, ύστερα το φιλέτο και από πάνω τη σάλτσα κρασιού.

  8. Γαρνίρετε με βουτυρωμένα σπαράγγια και τσιπς πατάτας. Πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο θυμάρι. 




βαθμολογήστε την συνταγή
Don’t love itNot greatGoodGreatLove it
Μπόρας Βουβαλίσια Λουκάνικα

μάθε που θα βρείς τα προϊόντα μας...

Τώρα μπορείς να δεις εύκολα και γρήγορα το κοντινότερο κατάστημα με τα μοναδικά βουβαλίσια προϊόντα μας… Πάτησε το κουμπί "μάθε περισσότερα" και γράψε στο πεδίο που θα βρείς τον ταχυδρομικό σου κώδικα ή τη διεύθυνσή σου και απόλαυσε τα μοναδικά μας προϊόντα!!! 

Θα μεταφερθείτε στο blog της εταιρείας μας www.borasvouvalicious.gr

είσαι
επαγγελματίας?

Αν είσαι επαγγελματίας πάτησε το κουμπί και συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις. Ένας συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου για να σε ενημερώσει.

bottom of page